Maraton Başakşehir’den Başladı

Enerji verimliliğinin sağlanması amacıyla hazırlanan Verimli ve Temiz Enerji Destek Programı’nın ilki Başakşehir’de gerçekleştirildi.

Proje kapsamında hazırlanan ‘Gezici Ev’ isimli TIR, İstanbul’un dört bir yanını gezerek vatandaşları bilgilendirecek.

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın ‘2014 Yılı Verimli ve Temiz Enerji Destek Programı’ kapsamında desteklediği, Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD) ve Çevre Vakfı işbirliğinin yanı sıra UGETAM’ın iştirakiyle yürütülen enerji tasarrufu konusu, İstanbul’un ilçelerinde anlatılacak. Çevre bilincinin geliştirilmesi, gelecek nesillere tasarruf bilincinin yerleştirilmesi ve daha temiz bir çevrede yaşanabilmesi amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında, İstanbul’un meydanları ve okulları TIR’la gezilecek.

Başakşehir Öğrenciden Armağan Anadolu Lisesi ve Başakşehir Lisesi’nde başlatılan projenin açılışına ÇEKUD Yönetim Kurulu Üyeleri, Çevre Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Eyüp Debik,  Başakşehir Belediye Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş ve Başakşehir İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Yavuz katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin ve İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın telgraf mesajı gönderdiği programa Başakşehir’in STK temsilcilerinden BİNDER yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda öğrenci de iştirak etti.

“HES’LERE KARŞI DEĞİLİZ”

Programın açılışında konuşan ÇEKUD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Dikici, “Türkiye olarak su kaynaklarının yüzde 40’ından istifade ediyoruz. Yani yüzde 60’ından istifade edemiyoruz. İşte bu 10 yıllık planlanan ve inşaatı devam eden hidroelektrik santralleri (HES) bittiği zaman ancak yüzde 100’ünden istifade edebileceğiz. Dolayısıyla çevresel etki değerlendirme raporlarına uygun kalındığı sürece HES’lere karşı değiliz.” diye konuştu.

“NÜKLEER ENERJİ BİR ZORUNLULUK”

Ayrıca; Türkiye’nin enerji ihtiyacının tamamının yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması ile bile,ihtiyacın yarısını karşılayabileceğini, dolayısıyla başka enerji yöntemlerine yatırım yapmanın gerekliliğini, bunlardan birinin de tüm Batı ülkelerinde olduğu gibi Nükleer Enerji olduğunu, ÇED raporlarına uygun olarak yapılan nükleer santrallere karşı olmadıklarını söyledi.

“18 BİN KİŞİYE BİRE BİR EĞİTİM AMAÇLANIYOR”

Projenin gençler için ayrı bir önem taşıdığının altını çizen Çevre Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Eyüp Debik, “Yaklaşık 18 bin kişiye ulaşmak temel hedefimiz. En çok da öğrencilerimize ulaşmak istiyoruz. Geleceğimizin teminatı olan sizlere ulaşmak istiyoruz. Tasarruf aslında bizim öz kültürümüzde olan, fakat son 15-20 yılda unuttuğumuz bir konu” dedi.

Konuşmaların ardından okul bahçesine çıkan öğrenciler ve protokol üyeleri, ‘Gezici Ev’ isimli TIR’ın içerisine girerek görevlilerden tasarruf tedbirleri konusunda bilgi aldı.

31 Ağustos 2015’e kadar sürecek proje kapsamında, 38 ilçe ve 70 okulda bilgilendirme çalışmaları yapılacak.