Çevre Vakfı’dan Çevre Alanında En Başarılı Doktora Tezlerine Ödül 2022

Sürdürülebilir çevre konusunda yapılan akademik çalışmaların desteklenmesi amacıyla Çevre Vakfı tarafından düzenlenen doktora tez yarışmasının 2022 yılı sonuçları açıklandı.

Sürdürülebilir çevre eksenli faaliyetlerini, “sosyal, kültürel ve bilimsel çalışmalar vasıtasıyla tüm varlıkların varoluş gayesine uygun, sürdürülebilir bir çevre için farkındalık oluşturma” misyonuyla yürüten Çevre Vakfı, geleneksel hale getirdiği en başarılı doktora tezi yarışmasının beşincisini gerçekleştirdi.

Yarışmayla, çevre alanında yapılan doktora tezlerinin bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel katkılarını en üst seviyeye çıkartarak, rekabeti arttırıcı ve kaliteyi teşvik edici bir yol izlenmesini sağlayarak çevre konusunda yapılan çalışmalarda farkındalık oluşturulması hedefleniyor.

Dereceye giren tezler açıklandı

Çevre Vakfı’nın internet sitesi (www.cevrevakfi.org.tr) üzerinden yapılan başvurular, vakfın bilim danışma kurulu tarafından yapılan ön incelemenin ardından jüri üyelerine gönderildi. En başarılı tezler, jüri üyelerinin tezlerle ilgili raporları hazırlamasının ardından sırasıyla bilim danışma kurulu, yönetim kurulu ve mütevelli heyetinin değerlendirmelerinin ardından belirlendi.

İklim değişikliğini konu edinen ODTÜ’den Gülsün Duygu Bütün Bayındır, “Development of a climate risk assessment method for the provinces of Turkiye” başlıklı tez ile birinciliğe, Anadolu Üniverisitesi’nden Kadir Çalışkan, “Üniversitelerin sürdürülebilirlik yolculuğu: Kampüslerin ve spor alanlarının yönetici ve öğrenci perspektifinden değerlendirilmesi” başlıklı tez ile ikinciliğe, Pamukkale Üniversitesi’nden Zinnet Karakaş Kelten ise “Yeşil tedarik zinciri yönetimi ve performans ölçümü için model önerisi: Turizm sektörüne yönelik bir uygulama” başlıklı teziyle üçüncülüğe layık görüldü.

Ayrıca Ankara Üniversitesi’nden Muhammet Oğuz, “Zorlu bazı yerel buğday hatlarında Fusarium Culmorum ve kuraklık stresi toleransı üzerine uçucu yağların etkisi”, Marmara Üniversitesi’nden  Nimet Keskin, “Yeni Toplumsal Hareketler Bağlamında Din ve Çevrecilik: İslamî Çevre Hareketleri”, Gazi Üniversitesi’nden Ali Burak Aslan, “Ekolojik Konutların Karşılanabilirliği Üzerine Bir Hesaplama Modeli” konu başlıklarıyla mansiyon ödülleri almaya hak kazandı.

Değerlendirme kriterleri

Başvurular değerlendirilirken; çalışılan konunun orijinallik derecesi, başvuru yapılan alana etkisi, sağlayacağı yaygın etki, tezden elde edilen yayınlar, tezin veya tezden çıkan yayınların aldığı ödüller, tez çalışmasıyla ilgili patentler/faydalı modeller, tezin dahil olduğu projeler, tezin basım ve sunuş kalitesi gibi ölçütler esas alındı.

Ödül töreni online ortamda düzenlendi

Tez yazarlarının, tez danışmanlarının, jüri üyelerinin, bilim çevresinden akademisyenlerin, vakıf yöneticileri ile Çevre Vakfı takipçilerinin katıldığı, Zoom ve Youtube üzerinden canlı yayınlanan törenle ödüller sahiplerini buldu. Değerlendirme sonunda birinciye 15 bin TL, ikinciye 10 bin TL, üçüncüye ise 7 bin 500 TL ödül takdim edildi. 2023 Doktora Tez Ödülleri için önümüzdeki günlerde duyuruya çıkılacağı belirtildi.

Dereceye Giren Tezler :

Doktora Tezini Hazırlayan Tez Başlığı Danışmanı Üniversitesi
1. Gülsün Duygu Bütün Bayındır Development of a climate risk assessment method for the provinces of Turkiye Prof. Dr. Emine Yetişkul Şenbil Orta Doğu Teknik Üniversitesi
2. Kadir Çalışkan Üniversitelerin sürdürülebilirlik yolculuğu: Kampüslerin ve spor alanlarının yönetici ve öğrenci perspektifinden değerlendirilmesi Doç, Dr. Veli Onur ÇELİK Anadolu Üniversitesi
3. Zinnet Karakaş Kelten Yeşil tedarik zinciri yönetimi ve performans ölçümü için model önerisi: Turizm sektörüne yönelik bir uygulama Prof. Dr. Halil Savaş Pamukkale Üniversitesi

Mansiyon ödülüne layık görülen başvurular:

Muhammet Çağrı OĞUZ Bazı Yerel Buğday Hatlarında Kuraklık Ve Fusarium Culmorum Stres Toleransı Üzerine Uçucu Yağların Etkisi Prof. Dr. Mustafa GÜLER Ankara Üniversitesi
Nimet Keskin Yeni Toplumsal Hareketler Bağlamında Din ve Çevrecilik: İslamî Çevre Hareketleri Prof. Dr. Ali COŞKUN Marmara Üniversitesi
Ali Burak Aslan Ekolojik Konutların Karşılanabilirliği Üzerine Bir Hesaplama Modeli Prof. Dr. Özge YALÇINER ERCOŞKUN Gazi Üniversitesi